Norge

Et land med pragtfuld natur.

Storslået natur

Norges geografi er generelt forreven og bjergrigt. Kystlinjen på mere end 100.000 kilometer (øer medregnet) afbrydes af stejle fjorde samt et virvar af øer og holme. Norge kendes også som landet med midnatssolen, idet det delvis ligger nord for polarkredsen. Her går solen ikke ned ved midsommer, og om vinteren er de mange dale i lange perioder uden lys.

I Norge er det holdningen, at bæredygtighed er alles ansvar. Ophold i og brug af naturen i fritiden er nordmændenes yndlingstidsfordriv, og det afspejler sig i holdningen om at bevare og benytte ødemarken rigtigt. Dette har de tilfældes med islændingene.

Nordmændene prøver altid at efterlade så få spor som muligt. Efterlad det, som du selv gerne vil finde det, lyder mantraet – og det gælder, uanset om du er gæst i naturen eller i den lille fiskerlandsby. 

Det handler om livskvalitet, ikke bare nu, men langt tid fremover. I Norge har alle ubegrænset ret til at opholde sig i naturen, også i nationalparkerne. Men træd varsomt og følg reglerne. Allemandsretten har været en formel nedskrevet lov siden 1957. Den sørger for, at at alle kan opleve naturen, også selvom jorden er privatejet.

Der er 46 nationalparker i Norge, og totalt mere end 3.000 beskyttede områder i landet. Syv af nationalparkerne ligger på Svalbard-øerne. Nationalparkerne findes både i fjeldområderne og ved – og på – havet. Nationalparkerne blev oprettet med det formål, at sikre bevarelsen af forskellige typer natur til fremtidige generationer. 

Nordlys

Vinter på Lofoten/Vesterålen betyder tusindvis af farver, kontraster, nuancer og toner. Farveoplevelsen er stærkest om aftenen og natten, når det flagrende nordlys spejler sig i havet. I tusindvis af år er fiskere fra hele verden valfartet til Lofoten for at tage del i det sagnomspundne torskefiskeri om vinteren – noget, de mange fisketørrestativer overalt på øerne er vidne om.

Lofoten-øerne ligger lige under nordlysovalen, hvorfor der er større chance for at se nordlyset her end mange andre steder.